Spodumeen

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Spodumeen

Bericht door Mels Boom » 29 jan 2016, 18:24

Spodumeen is een lithiumveldspaat. Het wordt in Australië, Brazilië, Oost-Afrika en Canada gedolven. Vanwege zijn bestendigheid tegen temperatuurschokken werd het voor het eerst gebruikt als grondstof voor ovenvast glas. Het is een sterk alkalisch vloeimiddel en bruikbaar voor alle temperaturen.

Samenstelling
Basisformule LiAl(SiO3)2. Spodumeen is een van de rijkste bronnen van onoplosbaar lithium (8%), hoewel een klein gedeelte oplosbaar kan zijn. De andere zijn petaliet, lepidoliet, amblygoniet en montebrasiet. De laatste twee zijn zeldzaam. Molecuulmassa 372, geen gloeiverlies.

Klei
Spodumeen wordt gebruikt bij het samenstellen van kleimassa’s die tegen temperatuurschokken moeten kunnen. Het zet bij hogere temperaturen haast niet uit. Het nadeel is dat glazuren bijna altijd gaan samentrekken op deze massa’s.

Glazuur
Spodumeen gaat tijdens de stook voor een deel over in lithiumoxide Li2O. Dit is een sterk smeltmiddel en verlaagt de viscositeit van de smelt. Het heeft een lage uitzettingscoëfficiënt en is daardoor geschikt voor het samenstellen van glazuren die weinig uitzetten. Mogelijk krimpen glazuren te weinig en kunnen dan afschilferen. Het oppervlak van een glazuur met lithium is glanzender en gladder, maar ook minder krasvast en chemisch bestendig. Toevoeging vergroot de kans op kristalvorming. Toevoeging van een kleine hoeveelheid lithium aan een glazuur kan haarscheuren voorkomen. Samen met kobalt kan lithium roze en helderblauwe kleuren geven, samen met koper blauwe.

Kleur
Wit, soms beige.

Uitzetting
Circa 0,15.

Smeltpunt
1420 ºC.

Veiligheid
Ondanks het feit dat lithiumzouten als geneesmiddel gebruikt worden, zijn ze bij hogere concentraties giftig. Gebruik een goed stofmasker en handschoenen.

Prijs
Circa 6,75 €/kg.

Plaats reactie