Natriumcarbonaat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Natriumcarbonaat

Bericht door Mels Boom » 05 feb 2016, 13:39

(Gecalcineerde) soda. Calcineren is het verhitten van een materiaal om water af te splitsen en dus het zuivere materiaal te verkrijgen. Soda wordt door synthese geproduceerd. Het is een sterke alkali.

Samenstelling.
Basisformule Na2CO3. Molecuulmassa 124, gloeiverlies 35%.

Klei.
Soda wordt gebruikt bij het aanmaken van gietklei. Het werkt als deflocculant.

Glazuur.
Soda kan gebruikt worden om natriumoxide in te voeren. Omdat het echter oplosbaar is in water kan beter een fritte of een (natron)veldspaat gebruikt worden. Het toevoegen van soda tijdens de stook, vanaf ongeveer 1200 ºC, geeft ongeveer hetzelfde effect als het toevoegen van zout. Het natrium vormt een transparant glazuur op de stukken in de oven. Soda wordt meestal ingebracht door een oplossing in water in de oven te spuiten of door in krantenpapier gepakte paketjes langs een hoekijzer de oven in te laten glijden. Deze stookmethode is in gas- en houtovens toe te passen. Nadat eenmaal soda of zout in een oven gebruikt is, zal deze altijd een (kleine) hoeveelheid natrium blijven afgeven en zo de stook beïnvloeden.

Kleur.
Wit.

Uitzetting.
Circa 0,4.

Smeltpunt.
853 ºC.

Veiligheid.
Fijn poeder, korrelig wanneer het water heeft opgenomen (dan klopt ook de formule niet meer, zie boven), gebruik een goed stofmasker. Het stof kan huid, ogen en longen irriteren. Gebruik handschoenen en veiligheidsbril. Werk met een bedekte huid.

Kosten.
Circa 2,00 €/kg.

Plaats reactie