Petaliet

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Petaliet

Bericht door Mels Boom » 05 feb 2016, 13:39

Petaliet is een lithiumveldspaat. Het wordt in Australië, Brazilië, Oost-Afrika en Canada gedolven. Vanwege zijn bestendigheid tegen temperatuurschokken werd het voor het eerst gebruikt als grondstof voor ovenvast glas. Het is een sterk alkalisch vloeimiddel en bruikbaar voor alle temperaturen.

Samenstelling.
Basisformule LiAlSi4O10. Petaliet is een van de rijkste bronnen van onoplosbare lithium (bijna 5%). De andere zijn spodumeen, lepidoliet, amblygoniet en montebrasiet. Molecuulmassa 613, geen gloeiverlies.

Klei.
Petaliet wordt gebruikt bij het samenstellen van kleimassa’s die tegen temperatuurschokken moeten kunnen. Het zet bij hogere temperaturen haast niet uit. Het nadeel is, dat op deze massa’s glazuren bijna altijd gaan samentrekken.

Glazuur.
Petaliet gaat tijdens de stook voor een deel over in lithiumoxide Li2O. Dit is een sterk smeltmiddel en verlaagt de viscositeit van de smelt. Het heeft een lage uitzettingscoëfficiënt en is daardoor geschikt voor het samenstellen van glazuren die weinig uitzetten. Mogelijk krimpen glazuren te weinig krimpen en kunnen dan afschilferen. Het oppervlak van een glazuur met lithium is glanzender en gladder, maar ook minder krasvast en chemisch bestendig. Toevoeging vergroot de kans op kristalvorming. Toevoeging van een kleine hoeveelheid lithium aan een glazuur kan haarscheuren voorkomen. Samen met kobalt kan lithium roze en helderblauwe kleuren geven, samen met koper blauwe.

Kleur.
Wit.

Uitzetting.
Circa 0,15.

Smeltpunt.
1350 ºC.

Veiligheid.
Ondanks het feit, dat lithiumzouten als geneesmiddel gebruikt worden zijn ze bij hogere concentraties giftig. Gebruik een goed stofmasker en handschoenen.

Kosten.
Circa 3,50 €/kg.

Plaats reactie