Bentoniet

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Bentoniet

Bericht door Mels Boom » 05 feb 2016, 13:40

Bentoniet is een zeer plastische klei. Deze hoge plasticiteit wordt veroorzaakt door de ontzettend kleine kleideeltjes en hun elektrische lading. De klei bestaat voor een groot deel uit montmorilloniet. De plastische eigenschappen van bentoniet maken het geschikt om de plasticiteit van kleimassa’s te verbeteren. Het materiaal wordt voornamelijk in de V.S., China en Griekenland gedolven. Er is ook een synthetische variant, bentone, die nog plastischer is.

Samenstelling.
Bentoniet bestaat in veel varianten, een algemene basisformule is dus moeilijk te geven. De meest gebruikte samenstelling in de keramiek bevat kleine hoeveelheden vloeimiddelen (calcium-, magnesium-, kalium- en natriumoxide) in een algemene klei (aluminiumoxide en kwarts). Het materiaal bevat een aantal percenten ijzeroxide. Molecuulmassa 786, gloeiverlies 10%.

Klei.
Bentoniet wordt gebruikt bij het plastischer maken van kleimassa’s. Het vergroot de krimp van de massa en geeft een harder gedroogd werk. Het drogen duurt langer door de kleine deeltjes. Werk kan droog lijken maar dat niet zijn. Het ijzergehalte zorgt bij hogere percentages voor een minder wit eindproduct. Dit is niet het geval bij bentone, dat vrijwel geen ijzer bevat.

Glazuur.
Bentoniet wordt als zweefmiddel gebruikt: het laat door zijn zwelling een glazuur minder snel uitzakken. Ook hier heeft de hoge (droog)krimp invloed. Glazuren met bentoniet zijn na het drogen minder kwetsbaar. Bij het aanmaken van glazuur moet de bentoniet droog gemengd worden om klontering te voorkomen.

Kleur.
Beige.

Uitzetting.
Circa 10%.

Smeltpunt.
>1200 ºC.

Veiligheid.
Zeer fijn stof. Gebruik een goed stofmasker.

Kosten.
Circa 3,50 €/kg (bentone 50,- €/kg).

Plaats reactie