Natronveldspaat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Natronveldspaat

Bericht door Mels Boom » 05 feb 2016, 13:41

Veldspaten zijn mineralen die in de keramiek een van de belangrijke bronnen vormen van kwarts, aluminium en smeltmiddelen. De meeste gesteenten bestaan uit deze mineralen. Afhankelijk van het smeltmiddel verschilt hun naam: kaliveldspaat, natriumveldspaat, kalkveldspaat, lithiumveldspaat en fluorveldspaat.

Samenstelling.
Basisformule Na2O.Al2O3.6SiO2. De meeste grondstoffen die als natronveldspaat geleverd worden bevatten ook kaliveldspaat. Het aandeel natriumoxide tegenover kaliumoxide is in een gebruikelijke kaliveldspaat circe 4% tegenover 6%. Bij kaliveldspaat zijn die cijfers ongeveer 3% tegenover 11%.. Molecuulmassa 524, geen gloeiverlies.

Klei.
Natronveldspaat wordt nauwelijks in klei gebruikt. In principe kan het wel, maar het verhoogt de krimp behoorlijk.

Glazuur.
Natronveldspaat is, net als de andere veldspaten, een natuurlijk glazuur. Het bevat zowel een glasvormer, een vloeimiddel en een stabilisator bevat. In glazuren voor hoge temperaturen worden veldspaten vaak als basis gebruikt. Natronveldspaat heeft vergeleken met het meest gebruikte kaliveldspaat een grotere krimp. De kleurreactie kan wat helderder zijn. Koper en kobalt geven iets andere kleuren. Koper wordt blauwer, kobalt paarser. Door de hoge krimp kan natronveldspaat glazuurfouten veroorzaken. Haarscheurtjes kunnen voorkomen worden door het aandeel natrium in het glazuur te verlagen.

Kleur.
Wit.

Uitzetting.
Gemiddeld: circa 12%.

Smeltpunt.
Circa 1150 ºC.

Veiligheid.
Zeer fijn stof, gebruik een goed stofmasker.

Kosten.
Circa 2,00 €/kg.

Plaats reactie