Kalkveldspaat (anorthosiet portatief B63)

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Kalkveldspaat (anorthosiet portatief B63)

Bericht door Mels Boom » 05 feb 2016, 13:42

Veldspaten zijn mineralen die in de keramiek een van de belangrijke bronnen vormen van kwarts, aluminium en smeltmiddelen. De meeste gesteenten bestaan uit deze mineralen. Afhankelijk van het smeltmiddel verschilt hun naam: kaliveldspaat, natriumveldspaat, kalkveldspaat, lithiumveldspaat en fluorveldspaat. Kalkveldspaat of anorthiet is een vorm van het mineraal plagioclaas, dat veel voorkomt in de aardkorst.

Samenstelling.
Basisformule CaO.Al2O3.4SiO2. Net als de andere veldspaten is kalkveldspaat niet zuiver, maar wordt naar het meest voorkomende smeltmiddel genoemd. Zo bevat de normaal verkochte variant 'maar’ 11% CaO en daarnaast nog 5% NaO. Het kwartsgehalte is relatief laag. Molecuulmassa 518, geen gloeiverlies.

Klei.
Kalkveldspaat wordt normaal niet in klei gebruikt.

Glazuur.
Kalkveldspaat is, net als de andere veldspaten, een natuurlijk glazuur. Het bevat zowel een glasvormer, een vloeimiddel en een stabilisator bevat. In glazuren voor hoge temperaturen worden veldspaten vaak als basis gebruikt. Kalkveldspaat heeft vergeleken met het meest gebruikte kaliveldspaat een lagere krimp. Het glazuur kan door toevoeging van kalkveldspaat wat matter en meer opaak worden.

Kleur.
Wit.

Uitzetting.
Gemiddeld: circa 15 cm/cm-6/ºC.

Smeltpunt.
Circa 1550 ºC.

Veiligheid.
Zeer fijn stof, gebruik een goed stofmasker.

Kosten.
Circa 5,00 €/kg.

Plaats reactie