Aluminium(tri)hydraat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Aluminium(tri)hydraat

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:17

Aluminiumhydraat wordt niet in de natuur gevonden, maar wat in de winkel ligt, is uit bauxiet geproduceerd. Het wordt nauwelijks gebruikt bij het samenstellen van klei of glazuur. De normale toepassingen in de keramiek zijn batwash en wadding. Het eerste is de laag die op ovenplaten aangebracht wordt, om te voorkomen dat er zich glazuur op hecht. Het tweede zijn de propjes onder het werk, dat in de hout- of zoutoven gaat. Ook hier voorkomt het vastbakken.
Recepten voor batwash: 50% aluminiumhydraat, 50% kaolien. Bij lagere temperaturen kan eventueel minder aluminiumhydraat gebruikt worden, maar het hanteren van maar één recept is handiger. Bij afschilferen van batwash, een deel van de kaolien calcineren of vervangen door molochiet.
Recept voor wadding: 100 g aluminiumhydraat, 100 g bloem (of zaagsel of droge koffieprut), 60 g chamotte, 30 g kaolien. De bloem en de chamotte zorgen ervoor dat de wadding makkelijk van het werk loslaat.

Samenstelling
De formule voor aluminiumhydraat is Al2O3.3H2O. Normaal bevat het geringe verontreinigingen met kwarts, ijzeroxide en natriumoxide. Molecuulmassa 166, gloeiverlies 35%.

Klei
Wordt normaal niet in kleimengsels gebruikt.

Glazuur
Wordt normaal niet in glazuren gebruikt. Voor het invoeren van aluminium is aluminiumoxide goedkoper en effectiever.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Onbekend.

Smeltpunt
>3000 ºC.

Veiligheid
Zeer fijn stof. Gebruik een goed stofmasker.

Kosten
Circa 3,50 €/kg.

Plaats reactie