Nefelien syeniet

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Nefelien syeniet

Bericht door Mels Boom » 26 feb 2016, 21:36

Nefelien syeniet is een veel voorkomend mineraal. Er zijn veel plaatsen waar het gewonnen wordt: onder andere in Canada, Brazilië, Noorwegen, Zweden, Rusland, Frankrijk en Italië. Het is altijd een veel gebruikte grondstof geweest, zowel voor het samenstellen van klei als glazuren.

Samenstelling
Omdat nefelien syeniet een mengsel is van verschillende mineralen is er geen formule voor te geven. Het heeft het karakter van een veldspaat, waarin vooral SiO2 (60%), Al2O3 (25%), Na2O (10%) en K2O (5%) voorkomen. Het bevat meestal ook sporen magnesiumoxide, calciumoxide en ijzeroxide. De samenstelling kan sterk variëren naar gelang de herkomst. Molecuulmassa 434,7, ongeveer 5% gloeiverlies.

Klei
Nefelien syeniet wordt in kleisoorten gebruikt als vloeimiddel. Met als voordeel dat het goed wit is, hoewel die kleur wel afhankelijk is van de herkomst. Het verlaagt de gaartemperatuur van de massa. Vervorming gaat het tegen en het geeft een grotere sterkte van het eindproduct.

Glazuur
Zoals veel veldspaten is nefelien syeniet rond 1250 ºC zelf al een glazuur. Het werkt uitstekend als vloeimiddel. Daarin lijkt het op natriumveldspaat. Het versterkt het glazuur. Door zijn hoge krimp kan het craquelé veroorzaken. Het kan het smelttraject van het glazuur verlengen.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Middelmatig, 7,5 cm/cm-6/ºC.

Smeltpunt
1020 ºC.

Veiligheid
Zeer fijn stof. Gebruik een goed stofmasker.

Kosten
Circa 1,75 €/kg.

Plaats reactie