Wollastoniet

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Wollastoniet

Bericht door Mels Boom » 25 mar 2016, 16:35

Dit mineraal, ontdekt aan het begin van de negentiende eeuw, werd genoemd naar de Engelsman Wollaston. Het is een calciumsilicaat, dat op veel plaatsen in de wereld gevonden wordt, zoals China, de VS, Canada, Finland en Spanje. Het is zowel in kleimassa's als in glazuren te gebruiken. Het materiaal is geen poeder, maar bestaat uit kleine naaldkristallen.

Samenstelling
De algemene formule is CaSiO3. De grondstof is meestal maar weinig verontreinigd. Molecuulmassa 116,2, vrijwel geen gloeiverlies.

Klei
Wollastoniet wordt wel gebruikt als vulmiddel voor kleimassa's. Het maakt de droogsterkte groter. Ook de gestookte scherf is sterker. Droogtijden worden korter en de krimp neemt af. Het verlaagt de sintertemperatuur. Door de witte kleur is het goed te gebruiken in massa's die mooi wit moeten blijven.

Glazuur
Voor het inbrengen van calcium en silicium is wollastoniet vaak te verkiezen boven krijt. Het is een natuurlijke fritte van beide materialen, calcium en silicium. Het geringe gloeiverlies geeft minder kans op glazuurfouten en laat sneller stoken toe. Het verlaagt de gaartemperatuur en geeft een glad en mat effect. De naaldachtige structuur van het materiaal vereist goed zeven van het glazuur.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Vrij laag, 6,5 cm/cm-6/ºC.

Smeltpunt
Circa 1450 ºC.

Veiligheid
Kan zeer fijn stof afgeven. Mogelijk kankerverwekkend door vrije kwarts. Gebruik een goed stofmasker (P3). Ruimtes en werkvlakken nat schoonmaken. Het dragen van handschoenen is aanbevolen.

Kosten
Circa 2,50 €/kg.

Plaats reactie