Bariumcarbonaat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Bariumcarbonaat

Bericht door Mels Boom » 12 okt 2016, 19:57

Bariumcarbonaat

Dit mineraal komt in de natuur voor als witheriet. De vorm die als grondstof voor keramiek gebruikt wordt, is synthetisch.

Samenstelling
De algemene formule is BaCO3. De grondstof is normaal nauwelijks verontreinigd. Molecuulmassa 197,34, hoog gloeiverlies: 22,3%.

Klei
Bariumcarbonaat wordt als toevoeging in kleimassa's gebruikt om sulfaten te binden en zo eventuele schuimvorming tegen te gaan. Het gaat dan om heel kleine percentages.

Glazuur
Bariumcarbonaat is een sterk vloeimiddel in glazuren. Het geeft samen met koper een prachtig mat blauw. In kleine percentages geeft het meer glans en transparantie, maar een zachter glazuur. Door het hoge verlies aan CO2 bij de stook is de kans op glazuurfouten groot. Daarom is het beter om een bariumfritte te gebruiken. In verband met de giftigheid wordt gebruik in glazuren voor gebruiksgoed afgeraden. Met name bij hogere percentages is uitbloeden van barium zeker. Alternatieven voor barium zijn strontium en magnesium. Ten slotte wordt barium veel gebruikt in kristalglazuren.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Vrij hoog, 20,6 cm/cm-6/ºC.

Smeltpunt
1380 ºC.

Veiligheid
Uiterst giftig. Voor gebruik goed informeren over veiligheidsaspecten. Draag handschoenen en gebruik een goed stofmasker (P3). Wees uiterst voorzichtig. Achter slot bewaren. Niet wegspoelen maar als chemisch afval behandelen.

Kosten
Circa 3,00 €/kg.

Plaats reactie