Calciumfosfaat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Calciumfosfaat

Bericht door Mels Boom » 12 okt 2016, 19:59

Calciumfosfaat

Ook wel beendermeel genoemd. Het werd en wordt gemaakt uit runderbeenderen, door deze te calcineren (verhitten) tot ongeveer 1100 ºC en daarna te vermalen. Tegenwoordig wordt het over het algemeen synthetisch gemaakt. De grondstof heet in het Engels bone ash en is een belangrijk bestanddeel van bone china.

Samenstelling
De algemene formule is Ca3(PO4)2. De samenstelling van deze grond­stof kan wat variëren. Molecuulmassa 310,2, nauwelijks gloeiverlies.

Klei
Beendermeel wordt in de keramiek voornamelijk gebruikt als grondstof voor bone china. Ongeveer de helft van deze kleimassa bestaat hieruit. Het is geen gemakkelijk materiaal om mee te produceren. Het materiaal is niet erg plastisch en vereist een precieze stooktechniek. Beendermeel geeft de kleimassa witheid en transparantie, terwijl het tegelijkertijd een sterke scherf oplevert.

Glazuur
Beendermeel wordt wel in glazuren gebruikt. In heel kleine hoeveel­heden werkt het als dekkingsmiddel. Omdat toevoeging van deze grondstof aan glazuren snel tot glazuurfouten leidt, is gebruik ervan af te raden. De consistentie van glazuren met beendermeel is moeilijk goed te houden, ze worden makkelijk te dik of te dun. Onder keramisten wordt soms wel gediscussieerd over het gebruik van menselijke as voor het maken van glazuren, bijvoorbeeld voor de urn. Ook in die as zit veel fosfor. Het gebruik van een dergelijke grondstof is mogelijk. Als samenstelling kan die van normale asglazuur gekozen worden. De maling van Calciumfosfaat kan soms te grof zijn om het goed te kunnen mengen.

Kleur
Wit.

Uitzzetting
Gemiddeld, 11 cm/cm-6/ºC.

Smeltpunt
1670 ºC.

Veiligheid
Irriterend voor huid, ademhaling en ogen. Draag handschoenen en gebruik een goed stofmasker (P3).

Kosten
Circa 11,00 €/kg.

Plaats reactie