Kwarts

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Kwarts

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:20

Kwarts is het meest voorkomende mineraal op aarde. Er zijn talloze plaatsen waar het gewonnen wordt. Deze grondstof voor het maken van keramiek wordt ook wel aangeduid als siliciumoxide, silica, flint of kiezelaarde. Deze namen slaan eigenlijk op verschillende materialen, die siliciumoxide als belangrijkste bestanddeel hebben.
Kwarts wordt wel gebruikt als grondstof voor batwash. Dat is de laag die op ovenplaten aangebracht wordt om te voorkomen dat er zich glazuur op hecht. In plaats van kwarts kan men bij het stoken op hoge temperaturen beter aluminiumhydraat gebruiken. Dat is minder gevoelig voor het vormen van glazuren op de ovenplaat.
Kwarts heeft bij 220 ºC en 573 ºC de zogenaamde kwartssprong, waarbij de kristalstructuur verandert en daardoor de uitzetting. Te snel stoken bij deze temperaturen kan breuk veroorzaken.

Samenstelling
De formule voor kwarts is SiO2. Het kan geringe verontreinigingen met krijt en ijzeroxide bevatten. Molecuulmassa: 60,1, geen gloeiverlies.

Klei
Kwarts is een van de belangrijkste bestanddelen van klei, meestal meer dan 50%. En ook in glazuren de belangrijkste glasvormer. Maar het draagt alleen op die manier bij als het wordt ingevoerd als bestanddeel van kleisoorten of veldspaten, tenzij het uitermate fijn gemalen is. Grovere kwarts zal fungeren als een fijne chamotte.

Glazuur
Kwarts is de belangrijkste glasvormer, in de meeste glazuren de enige. Bij glazuren voor lage temperaturen wordt meestal ook booroxide als glasvormer gebruikt. Toevoeging van kwarts aan een glazuur maakt de uitzetting lager en dus is de kans op craquelé dan kleiner. Het maakt de smelt stijver en de glans, sterkte en hardheid van het glazuur groter. Ook de gevoeligheid voor zuren wordt minder.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Zeer laag, 0,035 cm-6/cm/ºC.

Smeltpunt
1700 ºC.

Veiligheid
Zeer fijn stof. Gebruik een goed stofmasker (P2). Ruimtes en werkvlakken nat schoonmaken.

Kosten
Circa 1,00 €/kg.

Plaats reactie