Gerstley boraat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Gerstley boraat

Bericht door Mels Boom » 12 okt 2016, 20:01

Gerstley boraat

Gerstley boraat is een mengsel van calciumboraten:
colemaniet en ulexiet. Het is een smeltmiddel in glazuren voor lagere en middentemperaturen. Na het grotendeels wegvallen van lood als smeltmiddel is borax daar voor in de plaats gekomen, vooral in de vorm van calciumboraten. Gerstley boraat wordt vooral door pottenbakkers gebruikt. De industrie geeft de voorkeur aan frittes vanwege de problemen die het oplevert bij snel stoken. Gerstley boraat is gedurende lange tijd gedolven bij het plaatsje Boron in Californië. De grondstof is zelfs vernoemd naar een vroegere directeur van de Borax Co.: Gerstley. Rond 2000 ontstond er, vooral in de Verenigde Staten, paniek onder pottenbakkers vanwege dreigende tekorten door het uitgeput raken van de mijnen. Dat bleek loos alarm; het materiaal is nog steeds ruim beschikbaar.

Samenstelling
Gerstley boraat bevat de mineralen colemaniet (Ca2B6O11.5H2O) en ulexiet ((NaCaB5)9.8H2O). De samenstelling varieert behoorlijk veel. Molecuulmassa 199. Hoog gloeiverlies: rond de 30%.

Klei
Gerstley boraat wordt niet in klei gebruikt.

Glazuur
Gerstley boraat smelt geweldig en is daardoor zo populair om glazuren samen te stellen voor lage en middentemperaturen. Het is heel plastisch, houdt het glazuur dus mooi in suspensie en het kan een transparante smelt opleveren. Geen wonder dat het populair is. Maar het heeft de nodige nadelen: de grote droogkrimp geeft glazuurfouten, net als het hoge gloeiverlies. Vandaar dat de industrie liever met frittes werkt die B2O3 leveren.

Kleur
Beige.

Uitzetting
Onbekend.

Smeltpunt
Tussen 850 en 900 ºC.

Veiligheid
Fijn poeder; gebruik een goed stofmasker.

Kosten
Circa 12,50 €/kg.

Plaats reactie