Pagina 1 van 1

Kryoliet

Geplaatst: 12 okt 2016, 22:54
door Mels Boom
Kryoliet

Dit mineraal, natriumhexafluoraluminaat, werd in 1799 ontdekt in Groenland. Het wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van aluminium. De belangrijkste oorspronkelijke mijnen zijn vrijwel uitgeput en het mineraal wordt dan ook vooral in synthetische vorm aangeboden.

Samenstelling
De algemene formule is Na3AlF6. De grondstof is meestal maar weinig verontreinigd. Molecuulmassa 216, vrijwel geen gloeiverlies.

Klei
Kryoliet wordt niet gebruikt bij het samenstellen van kleimassa’s.

Glazuur
Het mineraal wordt gebruikt voor het inbrengen van natrium. Het is een sterk smeltmiddel en verlaagt de viscositeit van de smelt. Het maakt het glazuur opaak. Omdat het geen zuurstof bevat, kan het helpen om reduc­­tie te verkrijgen. Kryoliet kan kleuren intenser maken en bevordert bij shino’s de migratie van ijzer naar het oppervlak. Door het vrijkomen van gasvormig fluor bij hoge temperaturen kunnen glazuurfouten ontstaan (speldenprikken, blazen, kraters).

Kleur
Wit.

Uitzetting
Laag, 2,2 cm-7/cm/ºC.

Smeltpunt
Circa 1000 ºC.

Veiligheid
De stof wordt opgenomen door het lichaam (longen, spijsverteringskanaal) en is schadelijk. Bij langdurige blootstelling is er een ernstig gezondheidsrisico. Gebruik een goed stofmasker (P3) en draag handschoenen.

Kosten
Circa 11,00 €/kg.