Lepidoliet

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Plaats reactie
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Lepidoliet

Bericht door Mels Boom » 02 nov 2016, 20:13

Lepidoliet
Dit mineraal, lithium mica, bestaat voor het grootste deel uit kwarts, aluminiumoxide, litihum, kalium en fluor. De ruwe grondstof is een van de belangrijkste bronnen voor de elementen rubidium en caesium. Het wordt gedolven in Brazilië, Rusland en de Verenigde Staten.

Samenstelling
De algemene formule is LiF.KF.Al2O3.3SiO2. De samenstelling kan per batch verschillend zijn. Molecuulmassa 558,6. Weinig gloeiverlies: rond de 6% door fluorgas. Het mineraal lijkt wat samenstelling en werking betreft op de andere lithiumhoudende mineralen. Het aandeel lithium is echter klein.

Klei
Lepidoliet wordt aan klei toegevoegd om de krimp te verlagen. Het kan het gaartraject verlengen en de scherf beter bestand maken tegen thermische schok.

Glazuur
Deze grondstof is een smeltmiddel in glazuren voor temperaturen tussen de 1150 ºC en 1260 ºC. Door het aandeel fluor kan het glazuurproblemen veroorzaken: putjes, speldenprikken en blazen.

Kleur
Beige.

Uitzetting
Laag, 2 cm-6/cm/ºC.

Smelttemperatuur
Circa 1250 ºC.

Veiligheid
De stof is met name gevaarlijk door de fluor die bij de stook vrijkomt. Als poeder werkt deze grondstof irriterend en is schadelijk voor de longen. Gebruik daarom een goed stofmasker.

Kosten
Circa 5,50 €/kg.

Joris-Jan Bos
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 okt 2016, 14:02

Re: Lepidoliet

Bericht door Joris-Jan Bos » 08 nov 2016, 10:43

hoi mels,

fijn deze beschrijving.
ik heb een erg fijne asglazuur die best wel een craquelé geeft op steengoed maar ook erg fraai is.
nu op porselein zijn de craquelé te groot en zou ik die wat willen temperen, de oppervlaktespanning is te groot vooral bij zeer fijn werk.
zou ik een beetje leipodolite kunnen toevoegen, mijn recept reformuleren...via matrix of glazenmaster... hoeveel zou ik ervan nodig kunnen hebben...

groet en dank voor dit forum, ik hoop dat het een fijne vervanging van het klei-forum zal worden
~joris
3TREESceramics.com
~joris
3TREESceramics.com
~~~~~

Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Re: Lepidoliet

Bericht door Mels Boom » 13 nov 2016, 21:45

In principe kan alles dat de uitzettingscoëfficiënt van je glazuur verlaagt helpen. Wat je kunt gebruiken hangt ook af van de samenstelling van je glazuur. Booroxide toevoegen kan bijvoorbeeld een manier zijn. Kijk verder naar het stoken. Hoger of lager stoken kan ook helpen.
Succes ermee!
Mels

Plaats reactie