Kaolien

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Kaolien

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:30

Kaolien (kaolin, china clay) is een primaire klei (ontstaan waar het gevonden wordt), gevormd door het onder invloed van verhitting en afkoeling uiteenvallen van mineralen als veldspaat. Het komt ook in secundaire depots voor en is dan veel plastischer. Het materiaal is gewild door zijn zuiver witte kleur. Het wordt echter ook vaak verontreinigd met ijzeroxide gevonden en is dan oranje, roze of beige. Het belangrijkste bestanddeel is kaoliniet, een gelaagd mineraal.
De naam komt van de Chinese oorsprong: Gaoling is een dorp bij Jingdezhen, waar de grondstof van oudsher wordt gebruikt voor het maken van porselein.

Samenstelling
Basisformule Al2O3.2SiO2.2H2O, molecuulgewicht 254, gloeiverlies (percentage massa dat bij het stoken verdwijnt als waterdamp of gas) 12,5%. De basisformule is algemeen, kaolien kan zeer kleine hoeveelheden verontreiniging (mica, kwarts, veldspaat, ilmeniet) bevatten. Let op: de samenstelling kan per leverancier en batch verschillen (test de samenstelling bij elke nieuwe aankoop).

Klei
Kaolien is, samen met veldspaat en kwarts, een van de belangrijkste bestanddelen van porseleinklei. Het wordt aan andere kleisoorten toegevoegd om deze minder plastisch en/of witter te maken. De plasticiteit van kaolien kan echter zeer verschillend zijn, afhankelijk van soort en leverancier. Het is ook een van de grondstoffen die worden gebruikt in recepten voor slib. Een basisslib is bijvoorbeeld 50 gewichtsdelen ball clay plus 50 kaolien. Toevoeging van kaolien aan klei versnelt ook het droogproces.

Glazuur
Kaolien wordt aan glazuurrecepten toegevoegd om het smeltpunt te verhogen, aluminiumoxide en siliciumoxide in te kunnen voeren en als zweefmiddel, om uitzakken te voorkomen (ball klei en bentoniet zijn daar in principe geschikter voor, maar zijn minder wit). Meng het materiaal goed door de andere glazuurgrondstoffen vóór het toevoegen aan water, om klontvorming tegen te gaan.

Andere toepassingen
Kaolien kan, samen met kwarts, gebruikt worden voor het bereiden van bat wash, voor het beschermen van ovenplaten. Een goed recept is 50% van elk.

Kleur
De kleur van de grondstof zelf is wit, soms met een licht roze of licht oranje zweem. De gestookte kleur is (transparant) wit.

Uitzetting
Hoog: circa 20%.

Slingerpunt
Circa 1750 ºC.

Veiligheid
Zeer fijn stof, gebruik een goed stofmasker.

Kosten
Circa 1,50 €/kg.

Plaats reactie