Ball clay (balklei)

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Ball clay (balklei)

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:32

Ball clay (balklei) is een soortnaam voor sedimentaire klei, ontstaan door afbraak van graniet door oververhitte stoom en daaropvolgend transport door de wind, waardoor meerdere stoffen werden toegevoegd. De belangrijkste bestanddelen zijn kaoliniet, mica en kwarts. De naam komt van de methode van verwerking in de Engelse mijnen. Kluiten klei werden afgestoken en zo getransporteerd. Zo werden de kluiten na een paar keer overladen ballen.

Samenstelling
Basisformule Al2O3.2SiO2.2H2O, molecuulgewicht per batch verschillend, gloeiverlies ook. De basisformule is algemeen, door de sedimentering bevat ball clay meestal ook enige procenten ijzeroxide (Fe2O3), titaandioxide (TiO2) en sporen calciumoxide (CaO), magnesiumoxide (MgO), kaliumoxide (K2O) en natriumoxide (Na2O). Let op: de samenstelling kan per leverancier en batch verschillen (test de samenstelling bij elke nieuwe aankoop). Dit is met name van belang voor het gehalte aan ijzeroxide. De korrelgrootte van deze grondstof is zeer klein.

Klei
Ball clay wordt toegevoegd aan klei om deze plastischer te maken. Het is ook een van de grondstoffen die in recepten voor slib gebruikt worden. Een basisslib is bijvoorbeeld 50 gewichtsdelen (droge stof) ball clay plus 50 kaolien. Toevoeging van ball clay aan klei vertraagt het drogen en verbetert de sterkte van rauw (niet biscuit gestookt) werk. Voor gietwerk wordt ball clay gemengd met talk (50:50). Ook voor het maken van terra sigillata is ball clay een goed uitgangspunt.

Glazuur
Ball clay wordt aan glazuurrecepten toegevoegd als zweefmiddel, om uitzakken te voorkomen. Meng het materiaal goed door de andere glazuurgrondstoffen vóór het toevoegen aan water, om klontvorming tegen te gaan.

Kleur
De kleur van de grondstof zelf is zeer variabel, van wit tot bijna zwart, afhankelijk van het gehalte aan ijzeroxide en ligniet (koolstof van plantenresten). De gestookte kleur is wit, maar kan door eventuele bestanddelen ijzeroxide crème of roze worden.

Uitzetting
Hoog: circa 20%.

Sinterpunt
Circa 1300 ºC.

Veiligheid
Zeer fijn stof, gebruik een goed stofmasker.

Kosten
Circa 4 €/kg.

Plaats reactie