Houtas

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Houtas

Bericht door Mels Boom » 19 nov 2017, 15:59

Houtas is uiteraard verbrand hout. Afhankelijk van de hout- soort komt er per kilo hout tussen de 5 en 15 gram as vrij. Bij andere planten kan dat veel meer zijn, tot 70 gram aan toe. De as is zeer fijnkorrelig en dus goed bruikbaar in glazuren. Het materiaal kan zo uit de houtkachel gebruikt worden, maar is ook te koop. Het verdient aanbeveling om zelf verzamelde as te wassen en te zeven. Bij gekochte as is dat al gedaan. Wassen verwijdert oplosbare alkalische zouten die problemen kunnen opleveren, omdat ze op den duur gaan kristalliseren en daardoor de samenstelling van het glazuur veranderen.

Samenstelling
Houtas kan heel diverse oxides bevatten. De belangrijkste zijn meestal SiO2 en CaO. Daarnaast komen Al2O3, Fe2O3, MgO, K2O, Na2O, P2O3 en MnO2 voor. De molecuulmassa en het gloeiverlies zijn natuurlijk door de verschillen in samenstelling niet te bepalen.

Klei
As kan in de houtoven door het vuur over de stukken heen gevoerd worden en verbindt zich dan met het oppervlak. Het vormt zo een glazuur. Het is ook mogelijk om vóór de stook as over de stukken heen te strooien of het tijdens de stook door de oven te blazen. Beide methoden kunnen minder natuurlijke effecten opleveren. De blaasmethode is alleen aan te raden bij ovens waarbij het niet erg is dat zich op de wand glazuur vormt.

Glazuur
As kan aan glazuur toegevoegd worden en dat kan heel mooie effecten opleveren. Bekend zijn lopende asglazuren. Een basisrecept is 1⁄3 vette klei, 1⁄3 veldspaat en 1⁄3 as. Een dunne laag asglazuur over een speciaal slib kan prachtige oppervlakken geven (zie afbeelding). Gezien de vele mogelijkheden kunnen alleen door uitgebreid testen goede resultaten bereikt worden. Een probleem blijft de reproduceerbaarheid van het glazuur.

Kleur
Lichtgrijs, beige.

Uitzetting
Niet te bepalen.

Smeltpunt
Niet te bepalen wegens verschillen in samenstelling.

Veiligheid
Vanwege de onzekere samenstelling en de zeer fijne korrel is het aan te raden om een goed stofmasker te gebruiken. Draag bij het wassen handschoenen: het mengsel kan bijten.

Kosten
Circa 13,00 €/kg.

Plaats reactie