Chroomoxide

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Chroomoxide

Bericht door Mels Boom » 19 nov 2017, 16:12

Chroom kent meerdere oxides (CrO, Cr2O3, CrO2, CrO3, CrO5 , Cr2O5 ). Alleen het stabiele Cr2O3 wordt in de keramiek gebruikt. Het wordt bereid uit het mineraal chromiet, dat vooral in Zuid-Afrika, India en Rusland ge- wonnen wordt. De productie van het oxide vindt plaats door reductie van het mineraal met zwavel.

Samenstelling
De formule voor chroomoxide is Cr2O3. Molecuulmassa 152, geen gloeiverlies. Niet oplosbaar.

Klei
In kleimassa’s wordt chroomoxide gebruikt als kleurpig- ment of als bestanddeel daarvan. Het geeft, indien zonder toevoegingen gebruikt, een grijsgroene kleur aan de klei.

Glazuur
Chroomoxide wordt als kleurend oxide aan glazuurrecepten toegevoegd. Het kan meerdere kleuren opleveren: groen, bruin, oranje, rood, roze en geel. Het verhoogt de smelttemperatuur van het glazuur en is stabiel in het normale temperatuurbereik tot 1300 ºC.
Bij toevoeging van chroomoxide wordt een glazuur groen. Meestal is dit een legergroen, dat door toevoeging van antimoonoxide smaragdgroen kan worden. Ook kobaltoxide geeft een mooier groen. Bij lage temperaturen en
met toevoeging van loodoxide ontstaan gele, oranje en rode kleuren. Geel is ook mogelijk bij toevoeging van bariumoxide. Tinoxide maakt een chroomglazuur roze of rood. Zinkoxide maakt het bruin.

Kleur
Groen.

Uitzetting
Nauwelijks invloed bij deze percentages.

Smeltpunt
2435 ºC.

Veiligheid
Zeer giftig. Kan allerlei ziektes veroorzaken, zoals allergie en kanker. Veroorzaakt boven 1200 ºC giftige dampen bij de stook. Deze kunnen ander werk in de oven verkleuren. Liever veilige kleurpigmenten gebruiken. Gebruik hand- schoenen, goede gezichtsbescherming en stofmasker.

Kosten
Circa 60,00 €/kg.

Plaats reactie