Krijt

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Krijt

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:38

Krijt (calciumcarbonaat) is het belangrijkste bestanddeel van kalksteen, een sedimentair gesteente dat ontstaan is door de opeenhoping van skeletjes van zeeorganismen. Mergel, marmer en travertin zijn bekende vormen van kalksteen. Krijt bestaat in zijn zuivere vorm uit het mineraal calciet en is soms verontreinigd met magnesium (dolomiet).

Samenstelling
Basisformule CaCO3, molecuulmassa 100, gloeiverlies 44%.

Klei
Toevoeging van een kleine hoeveelheid (enkele procenten) krijt aan steengoedklei verbetert de sterkte, vermindert de porositeit en verlaagt de krimp bij het stoken. Het kan ook de kleur wat witter maken.

Glazuur
Krijt is een van de methoden om calciumoxide (CaO) in te voeren bij glazuren op steengoedklei. Het is een smeltmiddel, minder sterk dan het alkalische natrium- of kaliumoxide. Aangezien krijt bij de stook tussen 800 en 1100 ºC veel massa door het ontstaan van koolzuurgas verliest (gloeiverlies), kan bij laag of snel gestookte massa’s beter wollastoniet (CaSiO3) gebruikt worden. Dat voorkomt glazuurfouten (speldenprikken door het ontsnappen van gas). Krijt verlaagt de krimp van het glazuur en maakt het mechanisch en chemisch sterker. Het wordt ook als matteringsmiddel gebruikt.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Hoog: circa 20%.

Smeltpunt
Circa 1339 ºC.

Veiligheid
Zeer fijn stof, gebruik een goed stofmasker.

Kosten
Circa 1,75 €/kg.

Plaats reactie