Kaliveldspaat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Kaliveldspaat

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:39

Veldspaten zijn mineralen die een groot deel van de gesteenten op aarde vormen. Voor de fabricage van glas en keramiek worden ze gewonnen uit sedimentair gesteente. Voor de keramist is er keuze uit meerdere soorten: onder andere kaliveldspaat, natronveldspaat, kalkveldspaat en lithiumveldspaat.

Samenstelling.
Basisformule K2O.Al2O3.6SiO2, het bevat meestal ook een kleine hoeveelheid natriumoxide (Na2O) en vaak andere verontreinigingen als krijt, ijzeroxide en magnesiumoxide. Molecuulmassa 557, geen gloeiverlies.

Klei.
Kaliveldspaat is een hoofdbestanddeel van klei, met name van porseleinklei. Het laat de klei sinteren en leidt tot transparantie bij porselein.

Glazuur.
Kaliveldspaat is een natuurlijk glazuur, omdat het zowel een glasvormer, een vloeimiddel als een stabilisator bevat. Het is dan ook een veelgebruikte grondstof voor het maken van glazuren voor temperaturen tussen 1100 en 1300 ºC. Veldspaatglazuren kunnen een mooi, zijdemat uiterlijk hebben, vooral als ze onder reductie gestookt worden. Ze lopen, ook als ze dik opgebracht worden, niet gemakkelijk af. Bij een hoog veldspaatgehalte willen deze glazuren nog wel eens problemen opleveren: blaasjes, haarscheurtjes, samentrekken en het lekken van (mogelijk giftige) oxides uit het glazuur.
Voor het maken van glazuren wordt kaliveldspaat vaker gebruikt dan andere veldspaten. Het oppervlak is harder dan dat van de andere veldspaten. Ook het temperatuurbereik is groter.

Kleur.
Wit tot lichtroze.

Uitzetting.
Gemiddeld: circa 9%.

Smeltpunt.
Circa 1250 ºC, begint te sinteren bij 1000 ºC.

Veiligheid.
Zeer fijn stof, gebruik een goed stofmasker.

Kosten.
Circa 1,50 €/kg.

Plaats reactie