Lithiumcarbonaat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Lithiumcarbonaat

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:40

Voor het invoeren van lithiumoxide kunnen meerdere verbindingen gebruikt worden: spodumeen, petaliet, lepidoliet, lithiumcarbonaat en lithiumhoudende frittes (bijvoorbeeld 3134). De eerste drie worden als mineraal gewonnen terwijl het carbonaat uit pegmatiet samengesteld wordt.

Samenstelling
Basisformule Li2CO3, het bevat meestal ook een kleine hoeveelheid lithiumoxide (Li2O) en andere verontreinigingen als krijt, natriumcarbonaat, ijzeroxide en magnesiumoxide. Molecuulmassa 74, gloeiverlies 59%.

Klei
Lithiumcarbonaat (-oxide) wordt wel aan kleimassa’s toegevoegd om ze beter bestand te maken tegen thermische schok.

Glazuur
Lithiumcarbonaat gaat tijdens de stook over in lithiumoxide Li2O en koolzuurgas CO2. Lithiumoxide is een sterk smeltmiddel en verlaagt de viscositeit van de smelt. Het heeft een lage uitzettingscoëfficiënt, waardoor glazuren mogelijk te weinig krimpen en afschilferen. Het oppervlak van een glazuur met lithium is glanzender en gladder, maar ook minder krasvast en chemisch bestendig. Toevoeging vergroot de kans op kristalvorming en meer dan 10% kan heel decoratieve effecten geven als de grondstof in een grove maling gebruikt wordt.
De vorming van veel koolzuurgas tijdens de stook betekent een hoog gloeiverlies en dus een grote kans op speldenprikken en blazen in een glazuur. Voor het inbrengen van lithium is het daarom aan te bevelen een verbinding te nemen die minder gloeiverlies heeft.
Toevoeging van een kleine hoeveelheid lithium aan een glazuur kan haarscheuren voorkomen.
Samen met kobalt kan lithium roze en helderblauwe kleuren geven, samen met koper blauwe.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Zeer laag.

Smeltpunt
Circa 725 ºC.

Veiligheid
Ondanks het feit, dat lithiumzouten als geneesmiddel gebruikt worden zijn ze bij hogere concentraties giftig. Gebruik een goed stofmasker en handschoenen.

Kosten
Circa 30,– €/kg.

Plaats reactie