Magnesiumcarbonaat

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Magnesiumcarbonaat

Bericht door Mels Boom » 28 jan 2016, 00:41

Voor het invoeren van magnesiumoxide kunnen meerdere verbindingen gebruikt worden: dolomiet (CaCO3.MgCO3), talk (3MgO.4SiO2.H2O) en magnesiumcarbonaat. De eerste twee worden als mineraal gewonnen terwijl het carbonaat uit magnesiet samengesteld wordt.

Samenstelling
Basisformule MgCO3, het bevat meestal ook een kleine hoeveelheid verontreinigingen met metaaloxiden. Molecuulmassa 84, gloeiverlies 55%.

Klei
Magnesiumcarbonaat (-oxide) wordt wel aan kleimassa’s voor lagere temperaturen toegevoegd om de overgang van kwarts naar cristobaliet te bevorderen en zo latere glazuurproblemen te voorkomen.

Glazuur
Magnesiumcarbonaat gaat tijdens de stook over in magnesiumoxide Mg2O en koolzuurgas CO2. Magnesiumoxide heeft een zeer hoog smeltpunt maar is toch in staat om bij glazuren bij steengoedtemperaturen goed als vloeimiddel te werken. Het is vooral bekend als uitstekend matteringsmiddel. Het kan ook goed werken als toevoeging om aflopende glazuren te stabiliseren. Grotere hoeveelheden magnesiumoxide in een glazuur leiden vaak tot kruipen. De glazuur blijft dan als eilandjes op de scherf liggen. Dit verschijnsel wordt vaak als decoratief effect gebruikt. Tenslotte verlaagt magnesiumoxide de uitzetting van glazuren het meest van alle oxides en voorkomt zo craquelé. Het kan een negatief effect hebben op kleurontwikkeling, waarbij heldere kleuren doffer worden.
Magnesiumoxide kan als enige oxide met kobalt paarse kleuren geven.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Zeer laag.

Ontbindingstemperatuur
Circa 540 ºC.

Smeltpunt
Magnesiumoxide: 2800 ºC

Veiligheid
Magnesiumcarbonaat is op zich niet giftig, maar kan irritatie veroorzaken aan huid, ogen, ademhalingsorganen. Dus liever een goed masker gebruiken.

Kosten
Circa 20,- € / kg.

Plaats reactie