Gedolven klei

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Plaats reactie
Eric
Berichten: 4
Lid geworden op: 26 aug 2016, 14:10

Gedolven klei

Bericht door Eric » 10 nov 2016, 09:50

Ik heb zelf klei gedolven waar vroeger klei werd gewonnen voor dakpannen. Na het processen van de klei kan de klei zonder meer gestookt worden tot cone 8 maar begint dan wel te vervormen.
Graag wil ik met kaolin het sinterpunt van de klei met een cone verhogen.
Heeft iemand een idee hoeveel (%) kaolin ik moet toevoegen?
Deze vraag staat ook op het klei.nl forum maar dat is helaas een beetje om zeep geholpen.

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 16
Lid geworden op: 30 okt 2016, 18:02

Re: Gedolven klei

Bericht door Marcel » 10 nov 2016, 17:04

Hey Eric. Ik zag je vraag ook al voorbij komen op het andere forum :D . Zelf heb ik daar geen ervaring mee en ik denk dat het verstandig is om zelf proeven mee te doen. Het is ook afhankelijk uit waar de klei nog meer uit bestaat. Ik zou kleine batches maken van gelijk gewicht waaraan je een aantal procenten toevoegt, elke batch weer wat meer kaolin. Hierbij is het wel belangrijk om te bepalen wat het drooggewicht is, om je meting zuiver te houden. Ik weet niet of je het al eens gedaan heb, of hier ervaring mee heb. Het is heel eenvoudig. Neem 100 of 200 gram klei, laat het drogen en weeg het nogmaals. Reken het toevoegen van de kaolin zo, dat je als het ware uitgaat van je gedroogde klei. Mocht in de batch de juiste samenstelling naar voren komen, is dat je recept. Mocht je later nog eens een nieuwe wining doen van het klei, dan droog je weer 100 a 200 gram van de klei om te bepalen wat wederom je drooggewicht is en opnieuw reken je dan je recept uit. Zo blijft je recept zuiver. Mix je het wel goed zodat alle stoffen overal hetzelfde voorkomen? Het natgewicht is namelijk altijd afhankelijk van de hoeveelheid vocht die er in zit en daar heb je niets aan. Die is na het drogen van je werkstuk toch (grotendeels) verdwenen. Misschien vertel ik je iets wat je al weet, dan moet je het voorgaande maar vergeten :D . Maar, nu nog wel een vraag, waarom wil je zo graag naar cone 8? Mocht ik nog iets tegenkomen, dan kom ik erop terug.......

Eric
Berichten: 4
Lid geworden op: 26 aug 2016, 14:10

Re: Gedolven klei

Bericht door Eric » 12 nov 2016, 16:06

Hallo Marcel,
Het opwerken van de klei is bekend en omdat reacties uitbleven heb ik 100g droge klei aangemaakt met 5% kaolin en 5% bal clay, de klei is erg mager.
Test stukje staat nu in de oven , dinsdag eerste test klaar :D .
Alle mijn glazuren zijn gemaakt voor cone 8, vandaar. Maar mogelijk hoef ik niet te glazuren omdat de klei zelf best mooi bakt. Vroeger dolven ze de klei voor dakpannen in dat gebied, ik heb dus een oneindige voorraad "natuur" klei.
Groet,
Eric

Eric
Berichten: 4
Lid geworden op: 26 aug 2016, 14:10

Re: Gedolven klei

Bericht door Eric » 12 nov 2016, 16:07

ball clay

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 16
Lid geworden op: 30 okt 2016, 18:02

Re: Gedolven klei

Bericht door Marcel » 12 nov 2016, 16:15

Super, Eric. Nu snap ik waarom je naar cone 8 wil en ben benieuwd wat het resultaat is. Das wel gaaf dat je nu zoveel "voorraad" heb! :D

Plaats reactie