Siliciumcarbide

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Plaats reactie
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Siliciumcarbide

Bericht door Mels Boom » 02 jan 2017, 11:17

Siliciumcarbide
Deze verbinding van silicium en koolstof, ook wel carborundum genoemd, wordt wegens zijn hardheid (Mohs 9+) voornamelijk toegepast bij producten die zwaar belast worden. Bijvoorbeeld slijpstenen, schuurpapier. Maar het wordt ook gebruikt voor producten die een hoge temperatuur of thermische schok moeten kunnen verdragen. Bijvoorbeeld ovenplaten, die uit dit materiaal dun kunnen zijn en dus licht. Ze buigen niet door en ze zijn bestendig tegen allerlei chemicaliën. Het materiaal komt nauwelijks in de natuur voor en moet dus gesynthetiseerd worden.

Samenstelling.
De algemene formule is SiC. Deze grondstof komt voor als poeder, met diverse korrelgrootte, en als vezel. De laatste wordt niet bij het maken van keramiek gebruikt. Als grondstof is SiC vrij zuiver. Er kunnen kleine verontreinigingen in voorkomen. Molecuulmassa 40,1, hoog gloeiverlies door de reactie in de oven met zuurstof.

Klei.
Siliciumcarbide wordt niet aan klei toegevoegd.

Glazuur.
Deze grondstof is op twee manieren te gebruiken. Ik beide gevallen is dat vanwege de reactie in de oven met zuurstof: SiC +2O2 -> SiO2 + CO2. Het onttrekken van zuurstof geeft een reducerende atmosfeer, ook in een elektrische oven, zij het plaatselijk. Toevoeging van fijnkorrelige SiC aan bijvoorbeeld een koperrood glazuur kan het gewenste rood opleveren. Toevoeging van tinoxide maakt het resultaat beter. Een tweede toepassing is het veroorzaken van gas (CO2) in de glazuursmelt, waardoor kraterglazuren ontstaan. Daarvoor is grofgemalen (100 mesh) SiC beter.

Kleur.
Zwarte, glinsterende korrels.

Uitzetting.
Laag.

Smeltpunt.
2.730 ºC.

Veiligheid.
De stof staat niet als gevaarlijk bekend. Het is niet zeker of in het poeder ook resten vezel aanwezig zijn. Gebruik daarom toch een goed stofmasker.

Kosten.
Circa 45,00 €/kg.

ROLMAR
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 jan 2017, 23:49

Re: Siliciumcarbide

Bericht door ROLMAR » 27 jan 2017, 23:54

Hallo !
Ik heb Siliciumcarbide reeds gebruikt in combinatie met koperoxide en een sinterengobe.
Doch iemand waarschuwde mij dat dit product de weerstanden van de oven kan aantasten.
Heeft iemand hier weet van ?

Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 16
Lid geworden op: 30 okt 2016, 18:02

Re: Siliciumcarbide

Bericht door Marcel » 31 jan 2017, 17:57

Rolmar, dit zou geen probleem moeten geven. Het wordt vaker gedaan en de siliciumcarbide zit er in zo`n lage waarde in (0,5 tot 1 procent denk ik?) dat het zoiezoo in deze hoeveelheid geen kwaad kan.

Plaats reactie