Lavameel

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Lavameel

Bericht door Mels Boom » 25 feb 2017, 16:59

Deze grondstof bestaat uit gemalen puimsteen. Die ontstaat bij vulkaanuitbarstingen. De lava komt opeens vrij, waardoor de interne druk enorm afneemt en de opgeloste gassen uitzetten. Zo wordt een schuim gevormd van de samenstellende gesteenten. Door de snelle afkoeling verhardt het schuim. Het is een glasachtig materiaal.
Naar zijn aard wordt puimsteen overal ter wereld gevonden. Een belangrijke mijn is die van Hess in Idaho, Verenigde Staten.

Samenstelling
Lavameel is een aluminiumsilicaat. De samenstelling kan zeer verschillend zijn maar lijkt vooral op die van kaliumveldspaat. Meestal is het verontreinigd (meestal met ijzer). Om deze redenen verdient het aanbeveling om bij elke nieuwe voorraad proeven te nemen. Molecuulmassa niet te bepalen, geen gloeiverlies.

Klei
Het is niet gebruikelijk om lavameel aan klei toe te voegen. Maar het kan wel een functie hebben als lichtgewicht vulmiddel. Het kan ook de hittebestendigheid verbeteren. Het is bekend dat volkeren in Zuid-Amerika (Guangala, Ecuador) puimsteen als vulmiddel voor klei gebruikten.

Glazuur
Lavameel is een alkalisch vloeimiddel voor hoge temperatuur. Het maakt glazuur harder en glanzender en wordt om die reden toegevoegd (10-40%). Lavameel op zich kan bij hoge temperatuur al een glazuur vormen. Mengen met wollastoniet (20%) geeft een celadon.
Wateropname door de schuimdeeltjes kan klonten in het glazuurmengsel veroorzaken, dus goed zeven is vereist.

Kleur
Lichtgrijs, beige.

Uitzetting
Gemiddeld.

Smeltpunt
Tussen 880 en 990 ºC.

Veiligheid
De stof staat niet als gevaarlijk bekend. Gebruik in ieder geval een goed stofmasker.

Prijs
Circa 7,00 €/kg.

Plaats reactie