Aluminiumoxide

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Aluminiumoxide

Bericht door Mels Boom » 19 nov 2017, 16:03

Aluminiumoxide (aluinaarde of alumina) is het belangrijkste bestanddeel van bauxiet, dat gebruikt wordt voor het pro- duceren van aluminium. Het erts wordt onder andere gewonnen in Suriname en Australië.

Samenstelling
De formule voor aluminiumoxide is Al2O3. Molecuulmassa 1 02, geen gloeiverlies.

Klei
Aluminiumoxide kan in gecalcineerde vorm toegevoegd worden aan klei om de krimp te verminderen en de sterkte te vergroten, zowel voor als na de stook. Door het effect op de krimp heeft toevoeging ook invloed op de passing van glazuren en vermindert het vervorming.
Kwarts wordt in porseleinmassa’s soms deels vervangen door aluminiumoxide ter verbetering van de mechanische eigenschappen.

Glazuur
Toevoeging van aluminiumoxide in glazuren verbetert de stabiliteit van de smelt. Het verhoogt de smelttemperatuur, de viscositeit en de uiteindelijke hardheid. Het smelttraject wordt verlengd. Glazuren zijn erdoor beter bestand tegen de invloed van zuren en andere stoffen. Het kan de transparantie verminderen en heeft daardoor ook invloed op de kleurontwikkeling: kleuren worden minder helder. Bij sommige kleurende oxides kan de kleur helemaal veranderen: chroom kan rood worden in plaats van groen. Het invoeren van aluminiumoxide gebeurt meestal niet met de zuivere grondstof vanwege de slechte neiging tot smelten. Andere grondstoffen die aluminiumoxide kunnen leveren zijn geschikter (klei, veldspaat).

Kleur
Wit.

Uitzetting
Laag.

Smeltpunt
Circa 2050 ºC.

Veiligheid
Zeer fijn stof. Gebruik een goed stofmasker. Circa 4,00 €/kg.

Kosten
Circa 4,00 €/kg

Plaats reactie