Antimoonoxide

Bekijk wat je met materialen en grondstoffen kunt doen. Deel je ervaringen.
Mels Boom
Site Beheer
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 jan 2016, 22:24

Antimoonoxide

Bericht door Mels Boom » 19 nov 2017, 16:06

Antimoonoxide wordt bereid uit antimoonhoudende mineralen zoals valentiniet en stibniet, die op verschillende plaatsen in de wereld gevonden worden: Frankrijk, Japan en China. De productie vindt plaats door het oxideren van de metaalcomponent met zuurstofgas.

Samenstelling
De formule voor antimoonoxide is Sb2O3. Soms is de grondstof wat verontreinigd met arseen. Molecuulmassa 291,5, geen gloeiverlies. Gedeeltelijk oplosbaar.

Klei
In kleimassa’s wordt antimoonoxide alleen gebruikt in de industrie bij het bereiden van klei voor de fabricage van bakstenen die een korrelige kleur moeten krijgen. Rode klei wordt dan bruin met beige of geel.

Glazuur
Antimoonoxide wordt aan glazuurrecepten toegevoegd (2-4%) om twee redenen: als opaakmaker en als kleurend oxide. In het eerste geval heeft het een grote dekkende kracht. In het tweede ontstaat de kleur napelsgeel wanneer ook loodoxide in het recept aanwezig is. De kleurontwikkeling wordt bevorderd door toevoeging van tin- of zinkoxide. Toevoeging van ijzeroxide maakt de kleur meer oranje.
De kleurende werking van deze grondstof is afhankelijk van de atmosfeer. Een oxiderende of neutrale atmosfeer is nodig voor het ontstaan van napelsgeel. In een reducerende omgeving wordt het glazuur grijs.
Antimoonoxide wordt ook in stains gebruikt om een gele kleur te krijgen.

Kleur
Wit.

Uitzetting
Nauwelijks invloed bij deze percentages.

Smeltpunt
Circa 650 ºC.

Veiligheid
Zeer giftig. Kan in zeer kleine hoeveelheden allerlei ziektes veroorzaken. Kankerverwekkend. Veroorzaakt giftige dampen bij de stook. Uiterst voorzichtig mee omgaan. Achter slot en grendel bewaren. Deze grondstof alleen gebruiken bij absolute noodzaak. In dat geval uitgebreide voorzorgs- maatregelen nemen: handschoenen, goede gezichtsbescherming en stofmasker. Vóór gebruik veiligheidsblad downloaden en raadplegen.

Kosten
Circa 30,00 €/kg.

Plaats reactie